Laena IT-juhti, Vanemuine (või vähemalt pajata temast)

 

Kui Eesti meediat uurida, siis tundub, et väga palju avalikku infot IT-juhtide tööst ei ole. Suurem osa artikleid on seotud kellegi ametisse astumise, lahkumise või vallandamisega ning kolmandana on tähelepanu all mõjukaima IT-juhi valmine, kus natuke rohkem selgub ka infot valitavate inimeste toimetuste kohta.

ITuudiste andmetel on Eesti mõjukaim IT juht aastal 2018 Avo Möllits (1) , kes juba rohkem kui 25 aastat töötab ACE Logistics IT juhina. Avo Möllitsa teeneks on mitmed digitaalsed uuendused, sh digitaalse keskkonna kasutuselevõtt ACE Logistics vedude tellimisel. Artiklist selgub, et Avo Möllits on ise paljuski ACE Logistics arendustegevust juhtinud (leader) ning kuna tema eestvedamisel see digitaliseerimine toimus, siis võib eeldada ka arengumootori-tüüpi juhi omadusi. ACE Logistics on ise veel välja toonud Avo Möllise süsteemsust ja võimet detailidesse süveneda ning tiimiga info läbi arutada, mistõttu lisaksin ka teavitaja/suhtleja rolli. Eelduse, et IT uudiste artikkel õigust räägib, võib juba ainult selle kirjatüki põhjal Avo Möllitsale kolme erineva juhi tüüpi omistada.

 

Tim Berners-Lee (2) 

Ka siin on üsna võimatu ühe juhi tüübi kasuks otsustada, mulle tundub et TimBL katab enamuse neist rollidest. Esiteks kindlasti leader-tüüpi juht, kellel on olemas visioon, kuhu minna tahaks. Visioon on isegi nii suur, et vedada on vaja mitte ainult meeskonda, vaid kogu maailma. Nii suure visiooni teostamine võtaks väiksematel vennikesel ilmselt põlved nõrgaks.

Nimekiri kohtadest, kus TimBL tegev on:

Word Wide Web Foundation (3) - siis ta on tegev juhatuses koos oma abikaasa Rosemary-ga, eeldatavalt miinimum juhi roll, lisaks kahtlustan ka arengumootorit ning treener/juhendajat. World Wide Web Foundationis on ligi 30-liikmeline tiim erinevates riikides, lisaks on töös palju alamprojekte, kus on tegevad eraldi pühendunud tiimid.

Tegev Oxfordi Ülikoolis ja Massachusettsi Tehnoloogiainstituudis – mentor/õpetaja roll (4)(5).

Lisaks sellele on TimBL World Wide Web Consortium’is (6) , Web Science Research Initiative's (WSRI) (7) ja Open Data Institute's (8) direktor ning tegev veel nii mitmes kohas, et saaksin kõiges sellest kirjutades vähemalt 4-5 blogipostituse jagu kokkuvõtvat materjali.

Ehk siis Tim Berners-Lee on juht, kes elab ja hingab seda mida ta teeb ning mitte ainult ei juhi, vaid omab ka laialdasi tehnoloogilisi teadmisi erialast ning teeb teadust ja arendustegevust - teavitaja/suhtleja roll. Kuidas see kõik 24-tunnise päeva sisse suruda on ise küsimus - tahaks kohe kõrvalt näha 😊.

Ja taas – olematult vähe meediakajastusi kõigist nendest tegemistest, millest võiks kirjutada.  Tore on see, et Tim Berners-Leest on olemas biograafia (9)  ja mitmed raamatud, sh audioraamat (10).


  1. https://www.ituudised.ee/uudised/2018/05/22/eesti-mojukaim-it-juht-2018--on-avo-mollits
  2. https://www.britannica.com/biography/Tim-Berners-Lee
  3. https://webfoundation.org/about/
  4. https://www.ox.ac.uk/news/2016-10-27-sir-tim-berners-lee-joins-oxfords-department-computer-science
  5. https://www.csail.mit.edu/person/tim-berners-lee
  6. https://www.w3.org/
  7. https://web.archive.org/web/20080628052526/http://webscience.org/about/people/
  8. https://opencorporates.com/companies/gb/08030289
  9. https://www.amazon.com/Tim-Berners-Lee-Inventor-Ferguson-Biographies/dp/089434367X
  10. https://www.amazon.com/Weaving-Web-Tim-Berners-Lee-audiobook/dp/B0000546SQ/ref=sr_1_3?crid=1E3HWMHZ6U5CL&keywords=berners-lee&qid=1648494593&s=books&sprefix=berners-lee%2Cstripbooks-intl-ship%2C169&sr=1-3




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Virginia Shea - tea, kus sa oled (tunne konteksti)

Tindipritsimisest ja kuhu see viis

Agiilne arendusmudel ja SaaS ärimudel